Jak zrobić prawdziwy włoski makaron w zaciszu własnego domu?

Autor
włoski makaron

Czy makaron włoski zrobiony w domu jest w ogóle możliwy? Jak się okazuje nie jest to najtrudniejszy ani najbardziej czasochłonny przepis. Oczywiście, dużo łatwiej jest kupić gotowe opakowanie spaghetti czy lasagne, ale włoski makaron, który przygotujemy własnoręcznie będzie dużo smaczniejszy i od razu dostrzeżemy różnicę. Nie bez powodu niektóre restauracje chwalą się własnoręcznym wyrabianiem pasty od podstaw – można wyczuć różnicę!

Czym różni się makaron po włosku kupiony w sklepie od zrobionego własnoręcznie?

Co sprawia, że wolimy własnoręcznie robione makarony? Sklep umożliwia nam przecież zakup gotowego produktu, który został stworzony przez specjalistów w fachu, a w dodatku jest doceniany przez bardzo wielu konsumentów. Jeśli dobrze poszukamy znajdziemy producentów, który zajmują się przygotowywaniem makaronów od pokoleń. Mamy np. rodzinną firmę Morelli, która od 1860 roku zajmuję się produkcją tradycyjnych wyrobów z Półwyspu Apenińskiego. Oczywiście świadomi zmieniających się realiów zauważyli , że zwiększa się popyt na dobra ekologiczne i towary o wysokich walorach smakowych. Nie jest to jedyne przedsiębiorstwo, które dopasowuje swoją ofertę elastycznie do potrzeb konsumentów. Czy w takim razie warto w ogóle zawracać sobie głowę pytaniem „jak zrobić prawdziwy włoski makaron„? Okazuje się, że tak.

Sami przecież dobrze wiemy, że wszystkie dania przygotowywane własnoręcznie smakują lepiej. Czuć w nich włożoną pracę, troskę i świeżość produktów, tak więc warto od czasu do czasu zrobić własnoręcznie makaron. Włoskie przepisy w swoim składzie mają zaledwie kilka składników, a największym wkładem pracy będzie wyrobienie ciasta.

Makaron – jak zrobić samemu?

Do zrobienia makaronu będą nam potrzebne:

  • jajka,
  • mąka – najlepiej typ 00 lub 450,
  • szczypta soli,
  • ewentualnie odrobina oliwy.

Główną zasadą, której będziemy się pilnować jest wykorzystanie jednego jajka na każde 100 gram mąki. A jeśli chodzi o ilość, to przyjmuje się, że porcja dla jednej osoby powinna ważyć około 100 gram, ponieważ makaron chłonie wodę w trakcie gotowania. W ten sposób uzyskamy dwa lub nawet trzy razy cięższą porcję gotowego produktu. W trakcie przygotowywania warto zrobić od razu więcej makaronu, ponieważ smak świeżego makaronu na pewno sprawi, że będziemy chcieli dokładki!

Makaron włoski – jak zrobić?

  1. Usypujemy kopczyk z mąki.
  2. Na jego środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajka i posypujemy szczyptą soli.
  3. Zaczynamy wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i sprężyste.
  4. Gotowe, wyrobione ciasto owijamy folią i zostawiamy na 30 minut w chłodnym miejscu.
  5. Przygotowane ciasto kroimy na mniejsze części, tak aby każda z nich mogła zostać rozwałkowana.
  6. Teraz przy użyciu maszyny do makaronu będziemy mechanicznie rozwałkowywać ciasto, aż osiągniemy pożądaną grubość. Jeśli nie mamy takiej maszyny czynność należy wykonać ręcznie. Musimy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ cały proces może chwilę zająć.
  7. Na samym końcu nakładamy odpowiednią końcówkę krojącą i znowu przekładamy ciasto przez maszynę. W ten sposób otrzymujemy już gotowy do ugotowania makaron. Znowu, jeśli nie posiadamy maszynki należy ręcznie pociąć makaron.

Maszyna do makaronu to dobry zakup, ponieważ nie będziemy wtedy musieli wyszukiwać w internecie fraz typu “jak zrobić makaron do lasagne” ani “jak zrobić makaron do spaghetti”. W dodatku, gdy już znajdziemy wymarzony rodzaj, bez użycia maszyny trzeba będzie własnoręcznie kilkanaście lub kilkadziesiąt razy kroić ciasto, aby otrzymać zadowalający efekt. Wyrobienie ciasta, które będzie służyć do otulenia farszu, czyli tak jak w przykładzie lasagne nie będzie wcale trudne, ponieważ ten rodzaj pasty charakteryzuje się dużą powierzchnią, więc nie trzeba będzie się napracować przy wycinaniu. Zupełnie inaczej jest w sytuacji, gdy chcemy zjeść dość cienki makaron tagliatelle. Jak zrobić te cieńsze wersje makaronów? Cóż, najlepszym wyjściem jest zakup wyżej wspomnianej maszyny. Jej cena waha się od się w przedziale 60-150 złotych, więc zakup nie powinien być problematyczny dla większości osób, a pozwoli zaoszczędzić dużo czasu. Jeśli maszyny będziemy używać w domu, do własnych potrzeb nie ma potrzeby na kupowanie maszyny za ponad tysiąc złotych.

Makaron włoski – przepis na genialne gotowanie

Kolejnym powodem, który sprawia, że makarony włoskie są tak pyszne, jest ich odpowiednie ugotowanie. Kwestia może się wydawać banalnie prosta, ale efekt końcowy dobrze ugotowanego makaronu może zdumiewać! Jedną z włoskich zasad jest gotowanie makaronu al dente. W Polsce niestety mamy tendencję do rozgotowywania makaronu, przez co z pysznego makaronu robią się nam ciepłe kluchy – a w takiej wersji chyba nikt go nie lubi. Kolejną wadą takiego makaronu jest fakt, że w takiej postaci indeks glikemiczny potrawy jest dwa razy wyższy niż w przypadku niedogotowanego makaronu. Jasne jest, że nie chcemy jeść surowego makaronu, więc jak wyznaczyć moment, w którym makaron jest gotowy, sprężysty i jędrny? Jeśli sami robimy danie od podstaw musimy bacznie obserwować nasz makaron włoski. Jak zrobić, aby makaron był idealnie ugotowany?

  1. Zagotuj nie osoloną wodę. Na ogół liczymy, że 100 gram makaronu wymaga 1 litr wody.
  2. Po zagotowaniu się wody do garnka wrzuć odpowiedni ilość makaronu.
  3. Gotuj przez około 5 do 10 minut, kilka razy mieszając.
  4. W trakcie gotowania, po około 5 lub 6 minutach sprawdź stopień ugotowania makaronu. Ten czas może się wydłużyć lub skrócić w zależności od rozmiaru makaronu.
  5. W trakcie odcedzania zachowaj szklankę wody, którą wlejesz do sosu.

Ciekawe rozwiązania

Skoro już wiemy, że zrobienie makaronu nie jest wcale bardzo wymagające może warto wypróbować przepis na makaron włoski, który wybiega ponad schematy? Zobacz, czy któryś z nich Cię zaciekawi!

Przepis na makaron włoski w różnych kolorach

Jeśli jesteś fanem niekonwencjonalnych rozwiązań zainteresuje Cię na pewno możliwość zrobienia różnokolorowego makaronu. W trakcie wyrabiania ciasta należy dodać naturalnych składników, które mogą wpłynąć na kolor makaronu. Wśród dozwolonych do użytku substancji barwiących mamy:

  • pomidory, paprykę,
  • buraka,
  • szpinak,
  • kurkumę,
  • atrament kałamarnicy.

Jeśli spojrzysz na składy kolorowych makaronów, które widujesz w skalpie na pewno występują w nich podobne dodatki barwiące.

Włoski makaron bez jajek – przepis

Makarony dla wegetarian lub wegan w sklepach najczęściej sprzedawane są jako gotowy produkt wykonany z warzyw strączkowych. Oczywiście takie rozwiązanie ma swoje zalety, bo fasola i ciecierzyca są bogate w białko, którego może brakować w takiej diecie. Jednak osoby, które kiedykolwiek miały okazję gotować lub jeść makaron zrobiony z warzyw mogą zauważyć dużą różnicę w smaku w porównaniu z oryginałem. I tutaj na ratunek mamy własnoręcznie robiony makaron bez jajek!

Lista składników na włoski makaron

  • mąka,
  • odrobina oleju roślinnego,
  • sól do smaku,
  • kurkuma (aby nadać odpowiedni kolor),
  • zimna woda.

Przygotowanie włoskiego makaronu bez jajek

  1. Łączymy ze sobą składniki suche.
  2. Dodajemy powoli wodę, cały czas ucierając ciasto do uzyskania zwartej i gładkiej konsystencji.
  3. Ostatnim etapem będzie wałkowanie i krojenie, tak samo jak w wyżej wymienionym przepisie.

Tym razem należy szczególnie uważać na ilość wody. Jeśli damy jej da dużo, ciasto będzie się rozlatywać.

Makaron włoski – rodzaje

Już wiemy chyba wszystko o robieniu makaronu, więc warto zastanowić się, jaki rodzaj nas najbardziej interesuje. Makarony warto podzielić na cztery grupy, aby dopasować je do naszego dania.

Dodatek do zup

Jeśli chcemy dodać makaron do zup warto wybrać taki rodzaj, który jest krótki i drobny, ponieważ jest on dodatkiem, który można elegancko spożywać. Wyobraźmy sobie sytuację, że w rosole pływają długie nitki spaghetti, których nie sposób wyłowić. Nie dość, że w trakcie posiłku na pewno się poplamimy, to jeszcze będziemy nieelegancko siorbać. Do zup lepiej dodać np. krótkie nitki.

Makaron do sosów

Makaron, który stanowi bazę dania głównego musi współgrać z wszystkimi dodatkami. Chodzi tutaj głównie o sposób jedzenia dodatków i sosów. Pewnie większość z nas lubi, gdy sos otacza makaron z każdej strony. Właśnie do takiego zadania najlepiej sprawdzi się spaghetti, tagliatelle, pappardelle albo penne.

Makaron ozdobny

Jeśli chcemy, aby makaron był ozdobą dania, możemy wybrać odpowiedni kształt. Mamy przecież farfalle, chiocciole, rotelle. A dla mniej wtajemniczonych te nazwy oznaczają kolejno – kokardki, muszelki i kółeczka. W dodatku wiele z nich można zrobić lub kupić w wersji wielokolorowej, co doda jeszcze więcej koloru w naszym daniu.

Jeśli nie wierzycie, wystarczy przeczytać wpis – „Zdrowie na talerzu, czyli letnie sałatki z makaronem w roli głównej„.

Makaron do zadań specjalnych

Na samym końcu mamy makarony, które, ze względu na swój rozmiar, służą jako ciasto, w które wkładamy nadzienie np. ravioli. Innym rodzajem makaronu jest też lasagne, którego dużo płaty układa się na pomiędzy sosem beszamelowym i mięsem w sosie pomidorowym.

Po więcej pysznych porad zajrzyj na http://lubie.com.pl/!

Autor:
Katarzyna

Studentka wydziału zarządzania interesująca się aktualnymi trendami w modzie, ekologii i aranżacji wnętrz. Jej zainteresowania łączą się bezpośrednio ze światem mediów społecznościowych, które są głównym wyznacznikiem mody i formą przekazu opinii.

Rate this post
Kategorie artykułu:
Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *