Jak zrobić prawdziwy włoski makaron w zaciszu własnego domu?

Autor
włoski makaron

Czy makaron włoski zrobiony w domu jest w ogóle możliwy? Jak się okazuje nie jest to najtrudniejszy ani najbardziej czasochłonny przepis. Oczywiście, dużo łatwiej jest kupić gotowe opakowanie spaghetti czy lasagne, ale włoski makaron, który przygotujemy własnoręcznie będzie dużo smaczniejszy i od razu dostrzeżemy różnicę. Nie bez powodu niektóre restauracje chwalą się własnoręcznym wyrabianiem pasty od podstaw – można wyczuć różnicę! 

Jak zrobić makaron? Czym różni się własnoręcznie zrobiony produkt od tego ze sklepu? To i wiele innych informacji dowiesz się w tym artykule! 

Czym różni się makaron po włosku kupiony w sklepie od zrobionego własnoręcznie?

Co sprawia, że wolimy własnoręcznie robione makarony? Sklep umożliwia nam przecież zakup gotowego produktu, który został stworzony przez specjalistów w fachu, a w dodatku jest doceniany przez bardzo wielu konsumentów. Takim sklepem jest np. https://kuchnia-wloska.com.pl/, gdzie znajdziesz pyszne oryginalne makarony i wiele innych włosków przysmaków.

Jeśli dobrze poszukamy znajdziemy producentów, który zajmują się przygotowywaniem makaronów od pokoleń. Mamy np. rodzinną firmę Morelli, która od 1860 roku zajmuję się produkcją tradycyjnych wyrobów z Półwyspu Apenińskiego. Oczywiście świadomi zmieniających się realiów zauważyli , że zwiększa się popyt na dobra ekologiczne i towary o wysokich walorach smakowych. Nie jest to jedyne przedsiębiorstwo, które dopasowuje swoją ofertę elastycznie do potrzeb konsumentów. Czy w takim razie warto w ogóle zawracać sobie głowę pytaniem „jak zrobić prawdziwy włoski makaron„? Okazuje się, że tak.

Sami przecież dobrze wiemy, że wszystkie dania przygotowywane własnoręcznie smakują lepiej. Czuć w nich włożoną pracę, troskę i świeżość produktów, tak więc warto od czasu do czasu zrobić własnoręcznie makaron. Włoskie przepisy w swoim składzie mają zaledwie kilka składników, a największym wkładem pracy będzie wyrobienie ciasta.

Jak zrobić makaron

Zalety własnoręcznego makaronu 

Zanim przejdziemy do sekcji, gdzie powiem Ci, jak zrobić makaron, wspólnie zastanówmy się, dlaczego warto wykonać go własnoręcznie. 

Po pierwsze sam smak. Nic nie smakuje lepiej niż świeżo wyrobiony makaron, który wystarczy ugotować i podać na talerzu. Taki produkt jeszcze lepiej komponuje się z przygotowanymi sosami. Dania staną się jeszcze smaczniejsze i pełniejsze smaku. 

Świeży makaron szybciej się gotuje – oznacza to, że możesz go podać szybciej niż suchy makaron wyjęty dopiero co z torebki. Najważniejsze jest jednak to, że robiąc własny makaron masz pewność, że wszystkie składniki są dobrej jakości oraz, że produkt nie posiada konserwantów ani sztucznych barwników. 

Robienie makaronu to także świetna zabawa. Dobrze jest zaangażować swoje pociechy do tego procesu. Ugniatanie ciasta, wycinanie pasków lub innych wzorków to niezwykła frajda dla dzieci. Robiąc własny makaron nie bój się eksperymentować – wycinaj różne wzory, dodaj ciekawe przyprawy. Kto wie, może stworzysz nietypowy makaron, który stanie się Twoim ulubionym? 

Dobrze, teraz przejdźmy do konkretów. Wiesz już jakie są zalety, ale jak zrobić makaron, którym cała rodzina będzie się zajadała? Mam odpowiedź na to pytanie! 

Makaron – jak zrobić samemu?

Jak zrobić makaron włoski? Do jego przygotowania będą nam potrzebne:

  • jajka,
  • mąka – najlepiej typ 00 lub 450,
  • szczypta soli,
  • ewentualnie odrobina oliwy.

Główną zasadą, której będziemy się pilnować jest wykorzystanie jednego jajka na każde 100 gram mąki. A jeśli chodzi o ilość, to przyjmuje się, że porcja dla jednej osoby powinna ważyć około 100 gram, ponieważ makaron chłonie wodę w trakcie gotowania. W ten sposób uzyskamy dwa lub nawet trzy razy cięższą porcję gotowego produktu. W trakcie przygotowywania warto zrobić od razu więcej makaronu, ponieważ smak świeżego makaronu na pewno sprawi, że będziemy chcieli dokładki!

Jak zrobić makaron włoski samodzielnie?

  1. Usypujemy kopczyk z mąki.
  2. Na jego środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajka i posypujemy szczyptą soli.
  3. Zaczynamy wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i sprężyste.
  4. Gotowe, wyrobione ciasto owijamy folią i zostawiamy na 30 minut w chłodnym miejscu.
  5. Przygotowane ciasto kroimy na mniejsze części, tak aby każda z nich mogła zostać rozwałkowana.
  6. Teraz przy użyciu maszyny do makaronu będziemy mechanicznie rozwałkowywać ciasto, aż osiągniemy pożądaną grubość. Jeśli nie mamy takiej maszyny czynność należy wykonać ręcznie. Musimy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ cały proces może chwilę zająć.
  7. Na samym końcu nakładamy odpowiednią końcówkę krojącą i znowu przekładamy ciasto przez maszynę. W ten sposób otrzymujemy już gotowy do ugotowania makaron. Znowu, jeśli nie posiadamy maszynki należy ręcznie pociąć makaron.

Maszyna do makaronu to dobry zakup, ponieważ nie będziemy wtedy musieli wyszukiwać w internecie fraz typu “jak zrobić makaron do lasagne” ani “jak zrobić makaron do spaghetti”. W dodatku, gdy już znajdziemy wymarzony rodzaj, bez użycia maszyny trzeba będzie własnoręcznie kilkanaście lub kilkadziesiąt razy kroić ciasto, aby otrzymać zadowalający efekt. Wyrobienie ciasta, które będzie służyć do otulenia farszu, czyli tak jak w przykładzie lasagne nie będzie wcale trudne, ponieważ ten rodzaj pasty charakteryzuje się dużą powierzchnią, więc nie trzeba będzie się napracować przy wycinaniu. Zupełnie inaczej jest w sytuacji, gdy chcemy zjeść dość cienki makaron tagliatelle. Jak zrobić te cieńsze wersje makaronów? Cóż, najlepszym wyjściem jest zakup wyżej wspomnianej maszyny. Jej cena waha się od się w przedziale 60-150 złotych, więc zakup nie powinien być problematyczny dla większości osób, a pozwoli zaoszczędzić dużo czasu. Jeśli maszyny będziemy używać w domu, do własnych potrzeb nie ma potrzeby na kupowanie maszyny za ponad tysiąc złotych.

Jak zrobić makaron

Makaron włoski – przepis na genialne gotowanie

Kolejnym powodem, który sprawia, że makarony włoskie są tak pyszne, jest ich odpowiednie ugotowanie. Kwestia może się wydawać banalnie prosta, ale efekt końcowy dobrze ugotowanego makaronu może zdumiewać! Jedną z włoskich zasad jest gotowanie makaronu al dente. W Polsce niestety mamy tendencję do rozgotowywania makaronu, przez co z pysznego makaronu robią się nam ciepłe kluchy – a w takiej wersji chyba nikt go nie lubi. Kolejną wadą takiego makaronu jest fakt, że w takiej postaci indeks glikemiczny potrawy jest dwa razy wyższy niż w przypadku niedogotowanego makaronu. Jasne jest, że nie chcemy jeść surowego makaronu, więc jak wyznaczyć moment, w którym makaron jest gotowy, sprężysty i jędrny? Jeśli sami robimy danie od podstaw musimy bacznie obserwować nasz makaron włoski. Jak zrobić, aby makaron był idealnie ugotowany?

  1. Zagotuj nie osoloną wodę. Na ogół liczymy, że 100 gram makaronu wymaga 1 litr wody.
  2. Po zagotowaniu się wody do garnka wrzuć odpowiedni ilość makaronu.
  3. Gotuj przez około 5 do 10 minut, kilka razy mieszając.
  4. W trakcie gotowania, po około 5 lub 6 minutach sprawdź stopień ugotowania makaronu. Ten czas może się wydłużyć lub skrócić w zależności od rozmiaru makaronu.
  5. W trakcie odcedzania zachowaj szklankę wody, którą wlejesz do sosu.

Ciekawe rozwiązania

Skoro już wiemy, że zrobienie makaronu nie jest wcale bardzo wymagające może warto wypróbować przepis na makaron włoski, który wybiega ponad schematy? Zobacz, czy któryś z nich Cię zaciekawi!

Przepis na makaron włoski w różnych kolorach

Jeśli jesteś fanem niekonwencjonalnych rozwiązań zainteresuje Cię na pewno możliwość zrobienia różnokolorowego makaronu. W trakcie wyrabiania ciasta należy dodać naturalnych składników, które mogą wpłynąć na kolor makaronu. Wśród dozwolonych do użytku substancji barwiących mamy:

  • pomidory, paprykę,
  • buraka,
  • szpinak,
  • kurkumę,
  • atrament kałamarnicy.

Jeśli spojrzysz na składy kolorowych makaronów, które widujesz w skalpie na pewno występują w nich podobne dodatki barwiące.

Jak zrobić makaron włoski bez jajek – przepis

Makarony dla wegetarian lub wegan w sklepach najczęściej sprzedawane są jako gotowy produkt wykonany z warzyw strączkowych. Oczywiście takie rozwiązanie ma swoje zalety, bo fasola i ciecierzyca są bogate w białko, którego może brakować w takiej diecie. Jednak osoby, które kiedykolwiek miały okazję gotować lub jeść makaron zrobiony z warzyw mogą zauważyć dużą różnicę w smaku w porównaniu z oryginałem. Więc, jak zrobić makaron, który będzie odpowiedni dla takich osób? Tutaj na ratunek mamy własnoręcznie robiony makaron bez jajek!

Lista składników na włoski makaron

  • mąka,
  • odrobina oleju roślinnego,
  • sól do smaku,
  • kurkuma (aby nadać odpowiedni kolor),
  • zimna woda.

Przygotowanie włoskiego makaronu bez jajek

  1. Łączymy ze sobą składniki suche.
  2. Dodajemy powoli wodę, cały czas ucierając ciasto do uzyskania zwartej i gładkiej konsystencji.
  3. Ostatnim etapem będzie wałkowanie i krojenie, tak samo jak w wyżej wymienionym przepisie.

Tym razem należy szczególnie uważać na ilość wody. Jeśli damy jej za dużo, ciasto będzie się rozlatywać.

włoski makaron
Źródło zdjęcia: Oficjalna strona Kuchnia-włoska. 

Jak zrobić makaron? – maszynka do wyrobu 

Maszynka do makaronu to urządzenie, które pomaga w tworzeniu makaronu. Nie zajmuje dużo miejsca, a jest naprawdę praktyczne i łatwe w użyciu. Można je bez problemu umieścić na blacie kuchennym i przyspieszyć proces tworzenia makaronu. Jest to szczególnie pomocna maszyna, jeśli przygotowujesz duże przyjęcie, czy spotkanie rodzinne. Bez problemu posłuży także każdego dnia, przyspieszając pracę.

Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów maszynek do makaronu. Możesz wybrać tradycyjną wersję, czyli ręczną maszynkę, która obsługiwana jest korbą. Dzięki niej ciasto jest przeciskanę przez prasę. 

Jeśli chcesz jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę, to wybierz elektryczną maszynę do makaronu. Wystarczy uruchomić urządzenie i wsadzić makaron i ustawić odpowiednią grubość. 

Możesz też wybrać swój robot kuchenny, jednak musisz wyposażyć się w odpowiednią nakładkę. 

Cały proces nie jest skomplikowany. Wystarczy, że włożysz ciasto do środka, a następnie czekasz aż wyjdzie z praski w pociętej formie. Mimo że obsługa urządzenia jest prosta, to zawsze warto najpierw zapoznać się z instrukcją obsługi, która jest dołączona do maszyny. 

Teraz już wiesz, jak zrobić makaron, który będzie doskonale pasował do wielu dań. Wystarczy, że dodasz do niego kilka ciekawych dodatków, zrobisz pyszny sos i posiłek gotowy. Jeśli zawsze kupujesz ten produkt, to spróbuj chociaż raz zrobić go sam.

Po więcej pysznych porad zajrzyj na http://lubie.com.pl/!

Autor:

Katarzyna

Studentka wydziału zarządzania interesująca się aktualnymi trendami w modzie, ekologii i aranżacji wnętrz. Jej zainteresowania łączą się bezpośrednio ze światem mediów społecznościowych, które są głównym wyznacznikiem mody i formą przekazu opinii.

0.5/5 - (2 votes)
Kategorie artykułu:
Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *