fbpx

Z czym można zjeść makaron? Poznaj dodatki, dzięki którym wykonasz pyszny obiad!

Autor
dodatki do makaronu

Już jakiś czas temu makarony włoskie podbiły serca wielu Polaków. Kto z nas nie lubi słynnego spaghetti bolognese czy też zapiekanki, jaką jest lasagne? Obydwa te dania są niezwykle łatwe do wykonania, ale ich smak to istna uczta dla podniebienia. Oczywiście możemy nabyć także różne inne makarony. Sklep spożywczy to miejsce, w którym znajdziemy nie tylko makaron do spaghetti czy płaskie płaty makaronowe będące niezbędnym składnikiem lasagne. Na półkach sklepowych możemy znaleźć także makaron w kształcie kokardek (inaczej zwany farfalle), rurki penne (z włoskiego „pióra”) oraz tagliatelle. Bardziej wykwintne rodzaje makaronów można zamówić na stronie internetowej Veneziana. Sklep internetowy zazwyczaj oferuje znacznie większy wybór produktów niż stacjonarny. W tym artykule jednak przedstawimy kilka propozycji obiadowych, których głównym składnikiem jest makaron. Jakie dodatki pozwolą nam stworzyć pyszne dania? Dowiesz się tego z dalszej części tekstu!

Z czym można zjeść makaron – poznaj dodatki, dzięki którym stworzysz smaczne dania makaronowe

Większość osób nie eksperymentuje z makaronami. Najczęściej przygotowywanymi daniami na bazie tego typu produktów są zupy oraz wyżej już wspomniane najpopularniejsze włoskie przysmaki. Warto jednak czasem otworzyć się na nowe potrawy, które można wykonać w prosty i szybki sposób. Z czym można zrobić makaron? Praktycznie ze wszystkim. Na rynku dostępne są różne rodzaje makaronów, które można łączyć z dowolnymi składnikami. To, co dodamy do przygotowywanej potrawy, zależy wyłącznie od nas. Dania makaronowe możemy serwować zarówno na obiad, jak i na kolację. Możemy wykonać potrawy na słodko lub na słono, w zależności od tego na jaką potrawę mamy ochotę w danym momencie. Potrawy na bazie makaronów mogą także spożywać osoby będące na diecie oraz małe dzieci. Makaron jest także świetną bazą do stworzenia obiadu, który zapakujemy do pudełka i zabierzemy ze sobą z domu do pracy. Jakie składniki możemy łączyć z tym bazowym produktem?

Z czym makaron na obiad – dodatki, które wywołają sprawią, że głód minie na kilka najbliższych godzin

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, makarony można łączyć z najrozmaitszymi składnikami. Świetnie pasują do nich wszelkiego rodzaju sosy. Takie dania warto jednak spożywać w porze obiadowej, ponieważ sosy są zazwyczaj wysokokaloryczne, tak więc np. makaron w sosie kurkowym mógłby się okazać zbyt ciężką potrawą na wieczór. Przepyszną propozycją obiadową jest także makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem. Warto wykorzystywać produkty sezonowe do przygotowania potraw, których bazą są makarony. Na wiosnę do makaronu można dodać świeży szpinak, który w połączeniu z kurczakiem i sosem czosnkowym będzie smakował wybornie. W czerwcu i w późniejszych miesiącach ciekawą alternatywę dla szpinaku może stanowić także brokuł. Latem mamy nieco większe pole do popisu. O tej porze roku, warto dodać do potraw świeże ogórki, pomidory, pomidorki koktajlowe oraz paprykę. Jesienią z pewnością świetną propozycją obiadową okaże się makaron w sosie dyniowym. Doskonałym dodatkiem do wielu potraw o tej porze roku jest także cukinia oraz brukselka. Oczywiście nie oznacza to, że nie możemy wykorzystywać do dań suszonych warzyw takich jak np. pomidory. Warto także przyjrzeć się nieco rybom. Tuńczyk czy łosoś połączone z sosem i makaronem także mogą stanowić ciekawą propozycję obiadową.

Makaron z czym na kolacje – dodatki, dzięki którym stworzymy lekkie potrawy idealne na wieczór

Wiele osób stawia wieczorem na lekkie posiłki. Ważne, aby można było najeść się nimi do syta. Świetną propozycją takiego dania będzie makaron ze szpinakiem bez śmietany. Jeśli jednak nasi domownicy nie przepadają za szpinakiem, równie ciekawym pomysłem na kolację będzie makaron z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Dla łakomczuchów warto też przygotować makaron z indykiem w mleczku kokosowym. Z pewnością nawet najbardziej wybredni członkowie rodziny zachwycą się delikatnym a zarazem ciekawym smakiem takiej potrawy. Doskonałym dodatkiem do makaronu jest także rukola. Można ją dodawać do najrozmaitszych dań na bazie makaronu. Wieczorem można podawać makaron także z wędzonym łososiem oraz świeżym koperkiem. Takiemu połączeniu z pewnością nikt się nie oprze.

Szukasz prostych i ciekawych popisów na zdrowe dania obiadowe? Zajrzyj na www.lubie.com.pl!

Z czym jeść makaron na szybko – propozycje dla osób, które nie lubią spędzać czasu w kuchni

Wiele osób zastanawia się także, z czym makaron na szybko będzie smakował najlepiej. W zasadzie wszystko zależy od tego, jakie składniki lubimy najbardziej. Tak naprawdę makaron można przygotować na słono, słodko oraz owocowo. To, na którą wersję się zdecydujemy zależy wyłącznie od nas. Makaron na szybko można zjeść np. z jabłkiem, cukrem czy też z białym serem. Takie propozycje dań wykonuje się w ekspresowym tempie. Jeśli jednak mamy wolne na kuchence dwa palniki, możemy szybko wykonać sos, którym polejemy makaron. Tutaj także mamy pełną dowolność. W sklepach możemy zakupić rozmaite sosy, np. słodko-ostry, kokosowy, słodko-kwaśny czy też pomidorowy. Gotowe sosy wystarczy jedynie podgrzać na kuchence i polać nimi ugotowany makaron. Sosy z torebki trzeba najpierw dobrze wymieszać w wodzie i także zagotować.

Z czym jeść makaron na diecie – porady dla dbających o linię

Zapewne każdy z nas słyszał nie raz i nie dwa stereotyp, który mówi, że makaron jest produktem, który tuczy. Oczywiście nie jest to prawdą. Spożywając go w odpowiednich ilościach i z właściwymi dodatkami nasza waga nie wzrośnie diametralnie. Z czym jeść makaron, będąc na diecie? W zasadzie pytanie powinno brzmieć, jak przygotować dania z makaronem, aby były dietetyczne, ponieważ to właśnie od sposobu przygotowania, a nie od dodanych składników zależy, czy danie jest dietetyczne, czy też nie. Tak więc będąc na diecie, możemy przygotować dania z makaronem, do których dodamy np. pieczarki, serek topiony, parmezan, rukolę oraz pomidory z puszki czy wołowe mięso. Ważne jest jednak by składniki te nie były smażone na głębokim tłuszczu. Najlepiej postawić na dodatki gotowane na parze lub w wodzie. Nabiał natomiast powinien zawierać jak najmniejszą ilość tłuszczu.

Zdrowie na talerzu, czyli letnie sałatki z makaronem w roli głównej – poznaj ciekawe przepisy!

Z czym makaron dla dziecka – dania, którym nie oprze się żaden maluch!

Nie od dziś wiadomo, że dzieci zachwycają się wszystkim, co kolorowe. Dlatego też z chęcią i ze smakiem zajadają się potrawami, które są wielobarwne. Jeśli chcemy przygotować dla dziecka danie na bazie makaronu, zdecydujmy się na zapiekankę z warzywami. Możemy wykorzystać np. pomidory, pieczarki, paprykę oraz szpinak czy brokuł. Takie warzywa uczynią danie kolorowym i apetycznie wyglądającym. Warto także zastanowić się nad przygotowaniem szpinakowego lub marchewkowego pesto. Dla dzieci także można przygotować makaron z łososiem i szpinakiem. Taka potrawa z pewnością stanie się jedną z ich ulubionych.

Z czym makaron na słodko – propozycje na amatorów słodkości

Nie zawsze mamy jednak ochotę na makaron w słonej postaci. Czasem szukamy w domu słodyczy i w momencie, gdy nic nie znajdujemy, a nie chce nam się wychodzić do sklepu, wpadamy na pomysł, by przygotować makaron na słodko. Najczęstszym dodatkiem do takiej potrawy jest cynamon wraz z jabłkami. Całość zapiekamy w garnku na kuchence przez chwilę, by później delektować się przepysznym słodkim daniem. Kolejną słodką propozycją na potrawę z makaronem jest dodanie truskawek z cukrem. Owoce możemy pokroić lub też zblendować, dzięki czemu otrzymamy koktajl, którym możemy polać makaron i pyszne danie gotowe!

Makaron do pracy – składniki, które nawet po odgrzaniu będą smakowały rewelacyjnie!

Wiele osób je obiady w pracy. Jednak zamiast zamawiać drogie jedzenie na mieście, wolą przygotować coś samodzielnie w domu, zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy. Najczęściej do pracy wykonujemy dania na bazie makaronu. Możemy przyrządzić je np. z warzywami z patelni, z białym serem czy też w sosie z dodatkiem mięsa. Makaron w sosie ma swoje zalety. Jeśli będziemy podgrzewali taką potrawę, z dodatkiem sosu, z pewnością nie będzie ona sucha. Dlatego też to doskonały pomysł na dodatek do obiadu przygotowywanego dzień wcześniej.

Autor:

Izabela Niechwiej

Absolwentka Architektury Informacji i miłośniczka mediów społecznościowych. W INTLE zajmuje się prowadzeniem social mediów takich jak Facebook i Instagram oraz tworzeniem unikatowych i interesujących treści na blogi o rozmaitej tematyce.

Rate this post
Kategorie artykułu:
Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.