fbpx

Zdrowie na talerzu, czyli letnie sałatki z makaronem w roli głównej

Autor
letnia sałatka makaronowa

Makaron włoski to produkt, który stanowi wspaniałą bazę do wielu dań. Najczęściej przyrządzamy z niego potrawy obiadowe, takie jak np. spaghetti czy lasagne. Warto jednak wiedzieć, że z jego pomocą jesteśmy w stanie wyczarować także pyszne sałatki, które będą idealną propozycją na szybki lunch w pracy czy też pożywną kolację. W tym artykule przedstawimy zatem najciekawsze przepisy oraz podpowiemy, jak wybrać najlepszy włoski makaron. Sprawdź!

Gdzie kupić włoski makaron?

Aby wybrać najlepszy włoski makaron, warto przede wszystkim sięgać po produkty sprowadzane bezpośrednio ze słonecznej Italii. Na sklepowych półkach czy wirtualnych kartach produktu musimy więc szukać producentów takich jak Morelli czy la Veneziana. Sklep internetowy oferujący wszelkiego rodzaju włoskie produkty z pewnością będzie idealnym miejscem do nabycia oryginalnych makaronów. Przy okazji będziemy w stanie zaopatrzyć się w wysokiej jakości przyprawy, które podbiją smak wielu dań, w tym również naszych sałatek. Zdecydowanie warto zatem szukać wyżej wymienionych firm i nabyć ich makarony. Sklep, w którym dostaniemy tego typu produkty, powinniśmy znaleźć także w każdej większej miejscowości. 

Jak gotować włoski makaron?

Przyrządzając dania z makaronem w roli głównej, powinniśmy pamiętać o tym, aby ugotować włoski produkt w odpowiedni sposób. Dzięki temu potrawy będą smaczne, ale także i zdrowe. Najlepiej zatem wrzucić makaron do dużej ilości osolonej wody, a następnie postępować zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu. W przypadku typowo włoskich dań, nie powinniśmy jednak “przeciągnąć” makaronu. We Włoszech produkt ten spożywa się wyłącznie w wersji al dente. Jest dzięki temu jędrny, a także wpływa pozytywnie na naszą sylwetkę. Rozgotowana pasta jest bowiem bardzo ciężka i posiada wysoki indeks glikemiczny. 

Letnie sałatki z makaronem w roli głównej

Letnie sałatki to przede wszystkim duża ilość warzyw sezonowych oraz lekkie sosy przygotowane na bazie ziół oraz przypraw. Niestety z pewnością znajdą się wśród nas osoby, które nie przepadają za tego typu smakami. Właśnie z tego powodu przygotowaliśmy zestawienie kilku bardzo różnorodnych przepisów. Każdy powinien zatem znaleźć coś dla siebie. 

Makaronowa sałatka z szynką

Jednym z najprostszych dań, które jesteśmy w stanie przygotować w ok. 20 minut, jest sałatka makaronowa z szynką. Potrawę zaczynamy oczywiście od ugotowania pasty w sposób al dente. W międzyczasie kroimy szynkę, np. konserwową oraz zielonego świeżego ogórka. Składniki wsypujemy do dużej miski, a następnie dodajemy do nich puszkę kukurydzy konserwowej oraz kiełki, np. rzodkiewki. Gdy makaron się ugotuje, przesypujemy go do przygotowanych wcześniej składników. Na koniec wszystko mieszamy, dodajemy 2 łyżki majonezu lub 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz sól i pieprz. Opcjonalnie możemy całość doprawić swoją ulubioną przyprawą. Sałatkę wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny i gotowe!

Sałatka z makaronem i brokułami

Aby przygotować sałatkę z makaronem i brokułami, należy oczywiście wcześniej ugotować obydwa składniki bazowe. Gdy te będą już gotowe, wystarczy dodać do nich pokrojoną w kostkę szynkę konserwową, pomidory suszone oraz dwa małe ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy odrobinę majonezu bądź jogurtu naturalnego i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Taka szybka i prosta sałatka będzie idealną propozycją na lunch bądź obiadokolację. 

Źródło: https://m.smaker.pl/przepisy-salatki/przepis-makaronowa-salatka-z-brokulem,100968,taura.html

Sałatka z pesto

Pesto to wspaniała zielona pasta, którą możemy kupić w sklepie, bądź przygotować samodzielnie. Jak to jednak zrobić? Musimy tylko zblendować listki świeżej bazylii z orzeszkami pinii, oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz odrobiną granulowanego czosnku. Gdy nasze pesto jest już gotowe, możemy rozpocząć przygotowywanie zielonej sałatki właśnie z tym składnikiem w roli głównej. W tym celu podsmażamy na patelni pokrojoną pierś z kurczaka. Mięso doprawiamy do smaku wedle naszego uznania. Gdy kurczak będzie już lekko zarumieniony, dodajemy do niego garść świeżego szpinaku i chwilę podsmażamy. W międzyczasie gotujemy ulubiony rodzaj makaronu. Po przygotowaniu wszystkich składników przesypujemy je do jednej miski, dodajemy pesto oraz ulubione przyprawy. Na koniec całość posypujemy startym parmezanem i gotowe!

Makaronowa sałatka z indykiem

Makaron idealnie łączy się także z indykiem. Z tych dwóch i jeszcze kilku innych składników, jesteśmy w stanie przygotować smaczną sałatkę obiadową. Do jej przyrządzenia potrzebny będzie nam dodatkowo ananas pokrojony w kostkę, koperek oraz kukurydza konserwowa. Zaczynamy oczywiście klasycznie od ugotowania makaronu oraz podsmażenia piersi z indyka. Gdy te będą już gotowe, mieszamy je z pozostałymi składnikami, dodajemy 2 łyżki oleju zimnotłoczonego oraz dużą ilość rozmaitych przypraw. Gdy sałatka nieco się przestudzi, wkładamy ją do lodówki. Po godzinie potrawa jest gotowa do spożycia. 

Źródło: https://codojedzenia.pl/salatka-makaronowa-z-indykiem-i-pesto/

Sałatka z serem feta oraz tuńczykiem

Ser feta i tuńczyk to dość nieoczywiste połączenie. Te dwa produkty stanowią jednak idealną bazę do makaronowej sałatki. Jak wykonać takie oryginalne danie? Ugotowany makaron mieszamy z pokrojoną w piórka cebulą, zielonym groszkiem konserwowym, pomidorami koktajlowymi i wspomnianym już wcześniej tuńczykiem z puszki oraz serem feta. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec przygotowujemy dip z 3 łyżek oleju, soli, pieprzu oraz papryki słodkiej mielonej. Sosem polewamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, uważając, by ser feta nie stracił swojej pierwotnej konsystencji. Sałatkę podajemy z kilkoma listkami świeżej bazylii. 

Sałatka z kiszonym ogórkiem

Kolejna propozycja to sałatka dla wielbicieli sera żółtego oraz kiszonych ogórków. Zaczynamy oczywiście od ugotowania makaronu oraz pokrojenia w kostkę trzech ogórków i ok. 200 g sera. Następnie dodajemy czerwoną fasolkę konserwową oraz garść szczypiorku. Na koniec doprawiamy danie dwiema łyżkami majonezu oraz pieprzem i solą. Sałatka najlepiej smakuje w towarzystwie chrupiących grzanek. 

Makaronowa sałatka z łososiem

Nasza ostatnia propozycja to sałatka makaronowa z łososiem. Zaczynamy od ugotowania makaronu oraz upieczenia w piekarniku rybnego fileta. Następnie kroimy w kostkę paprykę, seler naciowy oraz cebulę. Dodatkowo szatkujemy natkę pietruszki i odsączamy z nadmiaru wody kukurydzę konserwową. Na koniec kroimy łososia w plastry, łączymy z pozostałą częścią składników i dodajemy ulubiony sos sałatkowy. Takie danie z pewnością podbije kubki smakowe każdego wielbiciela ryb oraz makaronów. 

Makaron to bardzo składnik, który wspaniale komponuje się z wieloma innymi produktami. Warto więc eksperymentować w kuchni i tworzyć swoje autorskie przepisy. Dzięki temu nieco spersonalizujemy swoje danie oraz sprawimy, że będzie smakowało naprawdę wyjątkowo. 

Rate this post
Kategorie artykułu:
Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.