Oliwki, panini i najpopularniejsze włoskie przekąski

Autor
włoskie przekąski

Potrawy włoskiej kuchni są znane i cenione na całym świecie. Pizza, spaghetti, makaron fusilli – oprócz nich kuchnie w wielu zakątkach globu podbijają również smaczne i proste do przygotowania włoskie przekąski. Niektóre z nich funkcjonują na Półwyspie Apenińskim jako antipasti, czyli przystawki podawane przed daniem głównym. Jak samodzielnie przygotować włoskie przekąski? Poznaj najprostsze i najpopularniejsze przepisy.

Marynowane oliwki – czarne i zielone

Ze śródziemnomorską kuchnią niezmiennie kojarzą się oliwki. Są dodatkiem do wielu dań, mogą jednak posłużyć również jako ciekawa i smaczna przekąska. Najlepiej będą się do tego nadawać marynowane oliwki czarne oraz zielone. Wystarczy połączyć słoik jednych i drugich z odrobiną oliwy i soku z cytryny. Do tego posiekane zioła, czosnek i szczypta soli – przekąska gotowa. Przygotowanie całości zajmie nie więcej niż kwadrans, a oliwki będą nie tylko dobrze smakować, ale też ładnie wyglądać na stole.

Włoskie przekąski z chlebem – panini

Nieco więcej czasu potrzeba, by przygotować panini, czyli, z włoskiego, “małe chleby”. To przekąska, którą można porównać do grillowanej kanapki z włoskim pieczywem. Tradycyjnie używa się do nich pieczywa ciabatta, można je jednak również zastąpić bagietką. Chleb kroimy na kromki, smarujemy pastą lub sosem i nakładamy na nie dodatki.

Pastę można przygotować z oliwy z dodatkiem zmiksowanych suszonych pomidorów i bazylii. Klasyczne panini powinno zawierać również salami lub szynkę, żółty ser oraz świeże pomidory. Na całość nakładamy kromkę pieczywa, a następnie grillujemy z obu stron, tak, by z zewnątrz chleb stał się chrupiący, a w środku pozostał miękki. Panini często je się na ciepło, ale dobrze smakują także po ostygnięciu. Do środka kanapki można dodać właściwie dowolne składniki, nawet takie, które niekoniecznie kojarzą się z włoską kuchnią. Co ciekawe, panini możemy zrobić lub podgrzać także w… domowym piecu do pizzy! O tym, jaki będzie najlepszy, pisaliśmy w artykule https://www.gorlice.info.pl/2021/04/28/jaki-domowy-piec-do-pizzy-wybrac/!

Pomidor i pieczywo – bruschetta

Włoskie przekąski z pieczywem to nie tylko panini, ale również bruschetta. Ta znana dziś w całej Europie potrawa początkowo była prostym daniem na szybko dla włoskich rolników. By je przygotować, znów powinniśmy sięgnąć po pokrojoną ciabattę, ale bruschetta będzie smakować również na razowym chlebie. Kromki nacieramy ząbkiem czosnku i skrapiamy oliwą, a następnie przez kilkanaście minut podpiekamy w piekarniku.

W tym czasie przygotowujemy resztę składników. W roli głównej obsadzamy pokrojone w kostkę pomidory – do nich również dodajemy oliwę, drobno pokrojoną cebulę, kilka zgniecionych ząbków czosnku i bazylię. To wszystko umieszczamy na ciepłym pieczywie i bruschetta gotowa.

Włoskie barwy – sałatka caprese

Marynowane oliwki, panini czy bruschetta pozwalają poczuć smak Włoch. Sałatka caprese pozwala je również… zobaczyć na własnym stole. Ta przekąska ma bowiem barwy włoskiej flagi. Przygotowuje się ją błyskawicznie – wystarczy pokroić w plastry pomidory i mozzarellę, a następnie naprzemiennie ułożyć je na talerzu czy półmisku. Brakującym zielonym kolorem z włoskiej flagi będą liście bazylii, które układamy obok sera i pomidorów. Smak tej prostej sałatki wzbogacą oczywiście sól, pieprz oraz dobrej jakości oliwa.

5/5 - (1 vote)
Kategorie artykułu:
Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *