fbpx

Jak parzyć yerba mate i jak często ją pić?

Autor
yerba mate - jak parzyć

Nie każdy z nas wie, że yerba mate jest rośliną posiadającą wiele wspaniałych właściwości, zaczynając od pobudzających, a kończąc na prozdrowotnych. Została uznana za jednego z największych konkurentów kawy. W Polsce jednak wciąż cieszy się dosyć niską popularnością. Wiele osób, które nigdy dotąd nie próbowały napoju z tego suszu, zastanawia się jak parzyć yerba mate. Od tego przecież zależy to jak będzie smakowała. Jak pić yerbe i ile razy w tygodniu można ją spożywać? Jak smakuje i jakie ma właściwości? Na te i inne pytania odpowiemy w dalszej części tekstu.

Yerba mate – właściwości zdrowotne

Yerba mate ma cudowne działanie pobudzające nie tylko nasze ciało, ale także umysł. Lepsza koncentracja, mniejsze uczucie zmęczenia oraz pozytywne nastawienie do świata, mogą być wywołane dzięki spożywaniu yerba mate green. Właściwości tego napoju mogą mieć także wpływać na nasze zdrowie. Chociaż wciąż niewiele się o tym mówi, to napar z tego suszu może być pozytywnie działać na artretyzm, ustabilizowanie poziomu cholesterolu we krwi oraz przeciwdziałanie występowania stanów depresyjnych. Jednak to nie jedyne pozytywne skutki picia yerba mate. Właściwości lecznicze jakie zawiera w sobie ten napar dotyczą także redukcji nadwagi, nadciśnienia oraz bardzo wielu innych schorzeń.

W krajach, w których yerba mate cieszy się większą popularnością niż w Polsce, często napar ten jest stawiany na równi z kawą, a czasem nawet ją zastępuje. Dzieje się tak dlatego, że z naszego organizmu nie zostaje wypłukany magnez na skutek picia yerba mate. Jak często pić ten napój? Wbrew pozorom to niezwykle istotne pytanie, ponieważ napar ten bardzo łatwo można przedawkować. Co się wówczas dzieje? Pozornie nic nad wyraz złego. Będziemy tylko nadmiernie pobudzeni i możemy także odczuwać rozdrażnienie na każdym kroku. Najgorszą wadą picia zbyt dużej ilości yerby są zaburzenia snu. Brak nocnego wypoczynku może mieć na nas bardzo niekorzystny wpływ. A gdzie kupić najlepszą yerbę? Oczywiście warto odwiedzić sklep eco. Kraków i inne większe miasta to miejsca, w których z pewnością znajdziemy najwyższej jakości produkty!

Jak smakuje yerba mate?

Biorąc pierwszy łyk yerba mate, możemy poczuć się nieco rozczarowani. Tak zachwalany napar, o licznych właściwościach zdrowotnych, w pierwszej chwili może wydawać się bardzo niesmaczny. Wiele osób przez to od razu odrzuca yerba mate. Smak gorzkawy i trochę mętny nie przemawia na korzyść tego napoju. Jednak nie warto oceniać książki po okładce, ani yerby po jednym łyku. Ci, którzy zaryzykowali i postanowili skosztować jej ponownie, najczęściej przyznają, że z każdym kolejnym kubkiem, napar ten smakuje coraz lepiej.

W yerba mate można wyczuć obecność hibiskusa, jabłka, orzechów, kwiatów, ale także i grzybów. Połączenie tych składników wydaje się być smaczne. Dlaczego więc, pierwsze starcie z yerbą, najczęściej nie należy do najprzyjemniejszych? Jest to spowodowane w dużej mierze wędzarniczym aromatem jaki posiada yerba mate. Parzenie suszu wydobywa ten silny zapach, który może odrzucać wiele osób. Najczęściej do yerby dodawane są liczne zioła, owoce, np. żurawina suszona bez cukru czy suszona borówka lub morela, o której właściwościach pisaliśmy w artykule https://www.gorlice.info.pl/2020/01/10/suszone-morele-i-ich-wlasciwosci/ oraz kwiaty. Wszystkie te dodatki mają stłumić wydobywanie się nieprzyjemnego dla nosa zapachu.

Jeśli nasze kubki smakowe są bardzo wrażliwe i obawiamy się, że nie podołają specyficznemu smakowi pełnemu goryczy, który jest charakterystyczny dla yerba mate, możemy na pierwszy ogień nabyć yerbę wzbogaconą sztucznymi aromatami. Taki napój będzie posiadał mniejszą gorycz, a dodatkowo wyczuwalnymi smakami będą np. truskawka lub pomarańcza. Aromatyzowana yerba mate będzie więc idealną opcją, dla osób, które zwracają uwagę przede wszystkim na smak.  

Jaka yerba mate będzie jednak najzdrowsza? Oczywiście ta posiadająca jak najmniejszą ilość wszelkich ulepszaczy smaku. Podobnie jak w przypadku kawy. Yerba, aromatyzowana jest więc dobra na początek. Warto jednak dać szansę tej klasycznej, której smak zacznie się doceniać po wypiciu kilkunastu kubków. Tak samo jest w przypadku cukru. Jeśli gorycz przeszkadza nam na tyle, że nie jesteśmy w stanie jej przełknąć, możemy dodać do yerby odrobinę cukru. Warto jednak z czasem zmniejszać ilość słodzika i przyzwyczajać się do gorzkiego smaku.

Jak parzyć yerba mate?

Osoby, które nigdy nie miały styczności z takim naparem, zapewne zastanawiają się jak się parzy yerba mate. Aby uzyskać napar gotowy do picia należy wykonać następujące kroki:

Krok 1: Na początek należy wiedzieć ile suszu wsypać do naczynia. Jeśli dopiero zaczynamy swoją przygodę z tym napojem, to powinniśmy umieścić w pojemniku bardzo niewielką ilość suszu. W przypadku, gdy od dłuższego czasu delektujemy się smakiem tego naparu, możemy przygotować go wsypując susz, który będzie się znajdował od ¼ do ¾ objętości naczynia.

Krok 2: Następnie zasłonić wylot pojemnika dłonią i potrząsnąć nim, tak aby lżejszy i drobniejszy susz znalazł się na dłoni.

Krok 3: Teraz powinniśmy stworzyć z suszu kopczyk. W tym celu należy ułożyć liście ukośnie, tak aby tworzyły z wlotem naczynia i jego dnem, kąt 45 stopni.

Krok 4: W tym momencie przechodzimy do zalania yerba mate wodą o odpowiedniej temperaturze.

Krok 5: Na koniec należy umieścić w naczyniu rurkę wyposażoną w sitko, tzw. bombillę. Jest to specjalna rurka przeznaczona do picia yerba mate.

yerba mate - parzenie
Suszu nie warto wyrzucać od razu po wypiciu naparu. Możemy zaparzyć go jeszcze 2-3 razy!

Ile parzyć yerba mate?

Czas parzenia yerba mate jest ściśle uzależniony od temperatury wody jaką będziemy zalewać susz. Ile parzyć yerbe, do której wlejemy gorącą wodę? Stosunkowo niedługo. Taki napar wystarczy przygotowywać przez około 5 min. Po tym czasie będzie gotowy do picia. Co jeśli użyjemy letniej wody do przygotowania yerba mate? Ile parzyć wtedy susz? Stosując wodę o niewysokiej temperaturze do przygotowania yerby, musimy zdawać sobie sprawę z tego, że czas jej parzenia stanie się nieco dłuższy. Wówczas aby skosztować naparu, będziemy musieli poczekać od 10 do 15 min.

Yerba mate – jaka temperatura?

Jeśli chcemy wiedzieć jak zaparzyć yerba mate, by wydobyć wszystkie właściwości suszu, powinniśmy użyć do tego wody w odpowiedniej temperaturze. Najlepiej, aby do pierwszego zalania yerby użyć ciepłej wody, której temperatura będzie wynosiła od 70 do 80oC. Parząc susz w takiej wodzie, wydobędziemy jego pełen smak i aromat. Każde kolejne zalanie yerby należy wykonywać używając do tego zimnej wody. W zasadzie najlepiej zastosować nawet lodowatą wodę, do której z powodzeniem możemy dodać kilka kostek lodu. Tak przygotowane yerba mate nazywamy terere. Dzięki zastosowaniu zimnej wody, zyska delikatniejszy smak oraz stanie się bardzo orzeźwiającym napojem. Susz możemy zalewać tyle razy, dopóki będzie wydobywały się z niego nuty smakowe.  

Jak parzyć yerba mate w kubku?

Chcąc przygotować yerba mate w kubku, najczęściej wykorzystuje się do tego susz znajdujący się w ekspresowych saszetkach. Ma on specjalną nazwę, a mianowicie cocido. Torebkę z suszem należy umieścić w kubku, a następnie zalać przegotowaną wodą o takiej samej temperaturze jak podczas parzenia w klasyczny sposób, czyli 70-80oC. Czas parzenia naparu wydobywającego się z saszetek powinien wynosić od 3 do 5 minut.

W czym pić yerba mate?

Tradycyjnym naczyniem służącym do parzenia i picia yerba mate jest matero. Naczynie to ma owalny kształt i może być wykonane z różnych rodzajów tworzyw. Paragwajskie matery wykonywane były ze świętego drzewa Palo Santo. Wykonywanie naczyń do yerby z tego drzewa sprawia, że napój w nich parzony zyskuje delikatny żywiczny aromat. Jak pić yerba mate, wykorzystując do tego inne naczynia? Yerbę można przygotować także w argentyńskiej tykwie wykonanej z ceramiki lub bydlęcego rogu.

Jak pić yerba mate bez bombilli?

Bombilla to kolejny, można by rzec specyficzny przedmiot, dzięki któremu może być dostarczana do organizmu yerba. Jak pić napar przez dziwną rurkę, posiadającą na końcu sitko? Yerbę parzy się z suszu, który podczas picia unosi się po wodzie znajdującej się w naczyniu. Jeśli chcielibyśmy pić ten napar jak zwykłą herbatę zrobioną w kubku, pływające na powierzchni napoju liście, trafiałyby do naszych ust. Przez to nie moglibyśmy się delektować cudownym aromatem yerby. Słomka wyposażona w sitko, powstała właśnie z myślą o tym, by nie pić suszu i móc cieszyć się smakiem yerby.

Najlepsza yerba mate, czyli jaka?

W sklepach możemy zauważyć różne rodzaje yerba mate. Który z nich będzie najlepszy w smaku? Dużą popularnością cieszy się yerba mate z guaraną. Pijąc taki napar, możemy poczuć się naprawdę maksymalnie pobudzeni. Często sięgają po ten susz osoby pracujące za biurkiem, u których ciągle występuje uczucie znużenia i zmęczenia. Dodatkowo yerba z guaraną świetnie wpływa na koncentrację.

Równie często wybierana jest także yerba mate z dodatkiem cytryny oraz mięty. Są one najchętniej wypijane latem. Świetnie smakują zalane zimną wodą z kostkami lodu. Te susze będą więc idealne do przygotowania orzeźwiającego, terere idealnego na gorące, letnie dni.

Nie brakuje także zwolenników klasycznej yerba mate. To właśnie ona najlepiej pobudza nasze ciało i umysł oraz dodaje nam energii i sprawia, że znacznie pozytywniej postrzegamy świat. 

Rate this post
Kategorie artykułu:
Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.