fbpx

Czy czerwone wino jest zdrowe dla organizmu?

Autor
czy czerwone wino jest zdrowe dla serca

Zdrowa dieta to podstawa pozostawania w dobrej kondycji mimo upływu lat. Czy z troski o organizm warto włączyć do niej wino gronowe o czerwonej barwie? Odpowiedź nie jest jednoznaczna – trudno przecież zaliczyć alkoholowy napój do zdrowych produktów. Wyjaśniamy, czy czerwone wino jest zdrowe!

Uwaga – artykuł dotyczy trunku z winogron. Wina z innych owoców mogą mieć odmienne właściwości.

Czy czerwone wino jest zdrowe? Przykład Francuzów

Czerwone wino kojarzy się przede wszystkim z wykwintnymi kolacjami. Jest stałym dodatkiem do dań kuchni włoskiej, greckiej czy francuskiej. Właśnie ta ostatnia w latach 90. XX wieku, wzbudziła pytanie: czy czerwone wino jest zdrowe?

Paradoks francuski to zjawisko, które zostało opisane przez badaczy w 1993 roku. Zaobserwowano bowiem, że Francuzi z regionu Boredeaux chorują na serce najrzadziej na świecie. Co łączyło tych Francuzów? Codzienne spożywanie umiarkowanych ilości czerwonego wina. 

Czy przykład Francuzów znaczy, że czerwone wino jest zdrowe? Zdrowie serca to coś, o co powinien zadbać każdy – naukowcy zaczęli więc drążyć temat, by raz na zawsze rozwiać wątpliwości. Dzisiaj, mechanizm działania czerwonego wina na pracę serca został dobrze poznany… ale kontrowersje się nie skończyły. Czytaj dalej!

Dieta śródziemnomorska a wino

Francuzi nie są jedynym przykładem dobrego działania trunku, wskazywanym przez miłośników wina gronowego. Mówiąc o tym, czy czerwone wino jest zdrowe, należy wziąć pod uwagę szeroki obszar geograficzny i wielopokoleniowe praktyki.

Czerwone wino gronowe to stały element diety mieszkańców wszystkich krajów śródziemnomorskich. Śródziemnomorska dieta zaś, jest w gronie naukowym uznawana za najzdrowszą na świecie. W krajach, gdzie ten styl żywienia jest codziennością, obserwuje się mniejszą zapadalność na choroby serca. Ich mieszkańcy cieszą się bardzo dobrą kondycją całego organizmu i w zdrowiu dożywają sędziwego wieku.

winogrona ciemne w winnicy

Trzeba jednak pamiętać pamiętać, że śródziemnomorska kuchnia bazuje na zbożach, tłuszczach nienasyconych i niskoprzetworzonych produktach. To doskonałe żywienie, gwarantujące zdrowie mimo upływu lat. Nie sposób jednoznacznie określić, ile w zdrowiu Greków i Włochów zasługi żywienia, a ile trunku. Naukowcy uważają, że wino gronowe może pomagać, ale nie sposób przypisywać mu dominującej roli.

Czerwone wino? Zdrowie potrzebuje więcej troski! Popracuj nad swoim odżywianiem i stylem życia – trunek nie zrobi tego za Ciebie.

Czerwone wino – zdrowie. Co stoi za jego działaniem?

Wytłumaczmy to w dużym uproszczeniu.

W czerwonym winie znajdują się polifenole – związki o działaniu antyoksydacyjnym.  Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, będące trudnym wrogiem ludzkiego organizmu. Wolne rodniki atakują zdrowe tkanki ciała, niszczą je, przyspieszają starzenie i zwiększają ryzyko poważnych chorób. 

Polifenole chronią tkanki przed wolnymi rodnikami. To spowalnia starzenie się serca. Serce pozostaje młode, a więc zdrowe i silne. Ponadto, związki zawarte w czerwonym winie, przeciwdziałają utlenianiu się złego cholesterolu, co również wpływa pozytywnie na układ krwionośny. Dzięki swoim właściwościom, wino gronowe na dłuższą metę przeciwdziała nadciśnieniu, miażdżycy i chorobie wieńcowej. 

Czerwone wino – zdrowie nie kończy się na sercu. Antyoksydanty w winie spowalniają starzenie się skóry i mogą poprawiać odporność organizmu. W związku z tym wszystkim, można mówić o piciu 1-2 lampek czerwonego wina dziennie dla zdrowia.

Czy czerwone wino jest zdrowe? Polifenole a alkohol

Pozostają jednak wątpliwości co do wpływu czerwonego wina na zdrowie reszty organizmu. W winie są przecież nie tylko dobroczynne związki, ale również alkohol etylowy. Czy czerwone wino jest zdrowe całościowo?

Mimo, iż czerwone wino należy do trunków niskoprocentowych, alkohol sam w sobie nie jest zdrowy w żadnych ilościach. Dobroczynne właściwości czerwonego wina wynikają z owocowej bazy, nie z zawartości etanolu. Moc polifenoli znajduje się w skórkach i pestkach winogron – walory czerwonego wina gronowego biorą się z mielenia ich w procesie produkcji. 

W tej chwili uznaje się, że wino czerwone pite z umiarem jest zdrowe, bo bogactwo antyoksydantów z nawiązką rekompensuje negatywne działanie etanolu. Żeby czerwone wino było jak najzdrowsze, trzeba stawiać na wysokogatunkowe trunki z całych winogron. Im niższa zawartość alkoholu etylowego, tym lepiej.

Czerwone wino – zdrowie. Ile i kiedy?

Żeby wyciągać korzyści z picia wina gronowego, trzeba zachować umiar w jego spożywaniu. Chcesz pić czerwone wino? Zdrowie podziękuje Ci za 1-2 lampek dziennie – nie więcej! Potraktuj gronowe wino tylko jako miły dodatek do kolacji lub obiadu z przyjaciółmi.

Pamiętaj, że nawet niewielkie ilości alkoholu mogą doprowadzić do uzależnienia. Wino gronowe najlepiej pić wyłącznie w towarzystwie, jako uzupełnienie miłej atmosfery – poprawianie sobie nim nastroju nie jest dobrą praktyką…

Kobiety pijące czerwone wino gronowe do kolacji

Jeśli choć raz zauważysz, że nie potrafisz sobie odmówić kieliszka wina, natychmiast pozbądź się trunku z domu. Nie wahaj się poszukać pomocy u psychoterapeuty – zanim będzie za późno.

Z wina czerwonego zawsze należy zrezygnować będąc w ciąży, oraz jako kierowca. W tych przypadkach, nawet najmniejsze ilości alkoholu mogą zakończyć się tragedią.

Trunek może również wchodzić w interakcję z lekami. Jeśli cierpisz na przewlekłe choroby (w tym choroby psychiczne), najprawdopodobniej lekarz każe Ci wykluczyć alkohol z diety. W takim wypadku, posłuchaj go bez dyskusji – przy przeciwwskazaniach do picia, żadna ilość wina nie będzie zdrowa.


Czy czerwone wino jest zdrowe? W niewielkich ilościach – 1-2 lampki dziennie – może wspomagać pracę serca, spowalniać starzenie się skory i poprawiać odporność. Wynika to z  bogactwa polifenoli – antyoksydacyjnych związków obecnych w winogronach

Na minus czerwonego wina należy zaliczyć zawartość alkoholu. Alkohol nie jest bowiem zdrowy w żadnych ilościach. W tym wypadku, polifenole to rekompensują – żaden napój alkoholowy nie będzie jednak całkowicie zdrowy.

Jakie czerwone wino? Zdrowie wespieraj wysokogatunkowymi trunkami. Wino gronowe – z całych winogron – zawiera najwięcej polifenoli. Stawiaj właśnie na takie wina czerwone. Delektuj się nimi z rozwagą.

Rate this post
Kategorie artykułu:
Kulinaria·Zdrowie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.